Tyronne 'Tree' Marioneaux

Tyronne Marioneaux, beter bekend in de basketbalwereld als 'Tree', is geboren in New Orleans, Louisiana USA in 1949. Hij speelde NCAA college basketball voor de Universiteit van Loyola in zijn hometown New Orleans. Tree werd gedraft door de Cincinnati Royals (tegenwoordig Sacramento Kings) als 5e pick in de 5e ronde van de NBA draft in 1971 en door de Denver Rockets (tegenwoordig Denver Nuggets) in de 8e ronde van de ABA draft, maar in die periode was Tree veel te licht gebouwd om zich te kunnen meten met de grote massieve centers in de NBA. Toen hij het niet haalde om in de NBA te spelen, vertrok hij naar Europa om daar professioneel basketbal te gaan spelen. Uitgezonderd 2 seizoenen in Oostenrijk heeft hij de rest van zijn leven gebasketbald, gecoacht en geleefd in Nederland.

Zijn coaching carrière begon rond de tijd van het uitkomen van de film Space Jam met Michael Jordan in de hoofdrol. Deze film inspireerde veel schoolgaande jongeren om te gaan basketballen in Amsterdam. Een grote groep jeugd startte gedurende dezelfde periode met basketballen. Hij coachte elk jaar 3 verschillende teams en deze teams schreven 6 jaar later historie door alle Nationale Jeugdkampioenschappen (U12, U14, U16 en U18 jongens) in hetzelfde jaar te winnen (2005). “To win all championships in the same year was amazing, I don’t think it was ever done before, but to accomplish it in such a short time was even more amazing.”

De basis van zijn succes was niet op de eerste plaats gebaseerd op pure basketbal techniek, maar vooral op de mentale houding van zijn spelers. Tree leerde de jongens in de eerste plaats om van het spel te houden en ten tweede om in zichzelf te geloven. Zijn autoriteit was gebaseerd op het feit dat hij principes heeft, en winnen of verliezen maakt niet uit, hij houdt zich eraan.
“My principles allow me to approach the learning process positively: for example, if a player behaves selfishly I do not tell him he is wrong, I give him my ideal of what a team player consists of, and make it clear that under my leadership you have to follow my vision. The mental attitude is based on the pull, the physical attitude is based on the push. I gave the boys ideals (the pull), to try and rise up to, rather than hit them with a stick (the push), trying to accomplish the same result. I consider myself firstly a mental coach.”

Tree heeft ook 3 Nederlandse Teams (U16 en U18) gecoacht op de Europese Kampioenschappen en was coach van BC Apollo in de Dutch Basketball League in het seizoen 2012-2013.
Tegenwoordig coacht Tree nog steeds jeugdteams en is hij werkzaam voor de International School in Amsterdam.